Fiske

Storsjö FVO (Fiske Vårds Område) är ett av Jämtlands största fiskevårdsområden. Fiskemöjligheterna är många och varierande.
I området finns fler än 50 sjöar och över 2 mil vilda strömmar med grov harr och långvandrande storöring.

Från Rövran Foto: Hans-Åke Nilsson

Hela området utgör ett mycket välordnat och välskött vildcampingområde med vindskydd, bänkar och bord, utedass, soptunnor, skyltar mm.

Det är tillåtet att campa på anvisade platser om man löst campingkort
på Storsjö fiskecamp.

Storådörren från Mellersta Rotsjön


Angående fiske i vatten på renbetesfjäll – se mer info på Länsstyrelsens hemsida:  
Fiske renbetesfjäll 

Bilder från Storsjö FiskeCamps Facebook-sida som regelbundet uppdaterar med aktuella foton och händelser:Foto: Marlene Åslund
Foto. Hans-Åke Nilsson

KARTA – Storsjö FVO

Storsjö fiskevårdsområde är det inringade området i ovanstående karta. Med SCA:s kortfiskeområde, Gruckarnas FVO, Statens fiskevatten på renbetesfjällen eller Fiskecampens egna vatten finns flera andra bra fiskevatten. Exempel på dessa är Rövraströmmen (ca. 9 km), Ljunghålet ( 0,8 km strömmar ), Rövra sjöarna, Tossåssjön, Dörrsjön m. fl.

VATTEN

Foto: Hans-Åke Nilsson

Varför inte prova en dag vid Sätertjärn. I sjön finns båt och ni har möjlighet att hyra och prova flytringsfiske, detta underlättar när man vill komma i kontakt med sjöns rödingar.

Fiskecampen har också egna flugfiskevatten i Övre- och Nedre Tandån samt Rövraströmmen.
Mer info och fiskekort finns på Fiskecampen.

SJÖFISKE

Foto: Johan Hedberg

I det femtiotal småsjöar som ingår i Storsjö FVO fångas öring, röding, harr, sik och gädda. Fiskemetoderna är fluga, spinn, mete och på vintern pimpel.
I spinnfiskarens betesask bör ingå små spinnare, mindre skeddrag och varför inte några wobblers att använda vid storöringtrolling på Storsjön.
Under de ljusa sommarnätterna är den sparsmakade rödingen en utmaning, flugfiskaren kan fira sin triumf med små puppor medan spinnfiskaren agnar sin krok med mask.
Vintertid lockar kikmetet efter grov harr, storsik och öring. Glöm inte att prova rödingfisket på Rotsjöarna, fisk upp till 4 kilos vikt har fångats.

STRÖMMANDE VATTEN

Foto: Hans-Åke Nilsson

I dessa klara strömmar (clear as gin, om vi ska citera ett gammalt engelskt uttryck) börjar kläckningarna av dagsländor samtidigt som sommaren gör entré, oftast i skiftet juni – juli.
Kanske finner du här platsen och ögonblicket du tidigare bara drömt om, ögonblicket när din torrfluga närmar sig den stora vakringen…
Den skygga harren i Storån är en klassiker, prova Europa 12 eller liknande flugor.
Med storöring, harr och i selen storsik som med framgång kan frestas med torrfluga…

Foto: Hans-Åke Nilsson

Se aktuellt vattenflöde

FLUGOR

Att själv ha bundit den fluga fisken fångas med är en stor tillfredsställelse.
Här bjuder vi på några gångbara mönster, storlek på krok och material överlämnas till flugkreatören.

Micke Westlund kommer regelbundet till Fiskecampen och visar hur man binder de bästa flugorna.

VINTERFISKE

Foto: Johanna Engström

Isfisket på Rödingsjöarna börjar vanligtvis kring den 15 november.
På Storsjön och Dalsjön kan man isfiska hela vintern.
Vinterfiske är en underbar upplevelse som passar alla och envar.
I början av vintern kan det vara kallt och lite tjurigt på de högre belägna sjöarna, men sen kommer både ljuset och vårvintern.
Att sitta på isen i solgasset, vända näsan mot solen, röra på pimpelspöet och när man minst anar det sitter en fisk på kroken.

I Storsjö FVO går alla fiskekortsintäkter till fiskefrämjande åtgärder.
Till exempel utsättning av öring och röding, inventeringar av fiskbestånden, biotopvård och kalkningar till glädje för dig som fiskar inom området.

Dessutom finns även Länsstyrelsens fiskekort att köpa om Ni vill prova fiskelyckan på upplåtna fjällvatten, SCA´s kortområde nordost om Storsjö samt Ljungdalens FVO västerut.

Foto från Facebook

I Storsjö Fiskevårdsområde finns bla:

Storsjön
Fiskrik sjö som ligger mitt i hjärtat av fiskevårdsområdet som är utsett till ett av länets “Drömfiskeområden”. Här har man det roligaste kikmetet (pimpel på grunda bottnar) på grov harr ,sik och öring. Storsjön är ca 1 mil lång och det finns gott om grund och öar.
Skoter kan vara ett lämpligt färdmedel på sjön men kolla alltid isläget med personal på Campen!

Västra Rotsjön, Mellersta Rotsjön,Björnsjön
Ligger intill vägen som går mot Åsarna. I Rotsjöarna finns röding och öring och i Björnsjön finns öring, röding och harr.

Björnhåbergstjärn, Svantjärn
Skoterled finns till tjärnarna och här finns röding. I området finns ännu fler sjöar av varierande storlek. Fiskemiljön inramas av storslagna fjällvyer och såväl barnfamiljer som inbitna pimpelfiskare finner sin plats i detta variationsrika fiskeområde.
Beståndet inom tillåtna fiskevatten är öring, röding, harr och sik. I Storsjön och en del mindre tjärnar finns även gädda och stor lake. Öringen kan väga upp till 5-6 kg i Storsjön och den största harr som fångats i området vägde 1,8 kg. Rödingar på 1-2 kg är inte ovanliga.

Fiskeleden är en skoterled som startar vid Storsjö Fiskcamp. Följ ledmarkeringen över sjön mot Bergvallen, leden går vidare mot Grasmortjärn, Björnhåbergstjärn, Svantjärn, Rotsjön därefter vidare ner på sjön och tillbaka mot byn.

KURSER

Under ledning av våra kunniga fiskeguider tränas Ni i kastteknik, får grundläggande kunskaper om flugor och slutligen provar vi praktiskt våra nyvunna kunskaper.

Kanske hugger en fisk din första flugfiskedag om inte har Ni förkortat tiden tills den gör det.

Kostnader för kursen finner Ni i vår prislista.